Politika

Vijesti iz politike

RADULOVIĆ O INAUGURACIJI PREDSJEDNIKA: UVIJEK JE BILO NA CETINJU, A MOŽE I U PODGORICI

RADULOVIĆ O INAUGURACIJI PREDSJEDNIKA: UVIJEK JE BILO NA CETINJU, A MOŽE I U PODGORICI

20.04.2023 / 21:52

Predsjednik Udruženja pravnika i univerzitetski profesor dr Branislav Radulović ocjenjuje za "Dan" da raspuštena Skupština ima ograničen mandat u pogledu predlaganja novih zakona i značajnijih inicijativa, posebno nakon raspisanih izbora, ali da ima nesporan legitimitet i obavezu da održi sjednicu na kojoj bi novi predsjednik države položio zakletvu i time stupio na dužnost.

– Kada su u pitanju pravni položaj i ovlašćenja saziva Skupštine, koji je saglasno članu 92 Ustava Crne Gore raspušten, Udruženje pravnika Crne Gore, kao i veći broj uglednih pravnika, profesora i advokata koji su javno iznosili svoje tumačenje, stoji na stanovištu da raspuštena Skupština, do izbora novog saziva parlamenta, može vršiti samo "tekuće i nužne poslove" koji su bili u skupštinskoj proceduri prije raspisivanja parlamentarnih izbora iz člana 92 stav 5 Ustava Crne Gore – naveo je Radulović.

Naš sagovornik dodaje da uporedna ustavno-pravna rješenja upućuju da uglavnom dolazi do obustave rada parlamenta ili do značajne redukcije aktivnosti, pa se u stručnoj literaturi i Komentaru "Ustava Crne Gore" profesora Vukčevića navodi da je parlament dužan ponašati se "skrupulozno u okviru svojih ovlašćenja".

– Dakle, to je praksa i u drugim parlamentranim sistemima, gdje nakon skraćivanja mandata ili raspuštanja Skupštine nema nove zakonodavne aktivnosti, na šta su jasno ukazali i pojedini šefovi poslaničkih klubova u crnogorskom parlamentu – podvlači Radulović.

Na pitanje da li to znači, kako nezvanično postoje neka tumačenja, da postojeći, raspušteni saziv parlamenta ne može održati sjednicu na kojoj bi se održala inauguracija novog predsjednika države, odgovara da to nije tačno.

– Naprotiv, bez obzira što se radi o sazivu Skupštine koji je raspušten, kao što sam naveo sa vrlo ograničenim nadležnostima u pogledu nove zakonodavne aktivnosti ili značajnijih parlamentarnih aktivnosti koje nijesu hitne ili neodložne, predsjednica Skupštine je dužna sazvati sjednicu na kojoj bi, u skladu sa članom 97 stav 2 Ustava, novoizabrani predsjednik države položio zakletvu i na taj način stupio na dužnost. To je ustavno definisana aktivnost Skupštine koja se neupitno podvodi pod "nužne i neodložive poslove" i svako drugo postupanje bilo bi suprotno ustavnoj normi, tako da mislim da po ovom pitanju neće biti dileme ili javne polemike – istakao je naš sagovornik.

Postoji javna polemika oko mjesta održavanja sjednice Skupštine na kojoj bi se izvršila inauguracija novog predsjednika. Svečana ceremonija polaganja zakletve novog predsjednika Crne Gore tradicionalno se održava u Vladinom Domu na Cetinju. Međutim, Milatović je tokom predizborne kampanje u martu imao neprijatnost na Cetinju kada je grupa građana pokušala da spriječi njegov promotivni skup.

– Mjesto polaganja zakletve pred poslanicima prilikom stupanja na dužnost predsjednika Crne Gore nije striktno normirano. Mjesto održavanja sjednice ne tretira ni Poslovnik Skupštine, uz naznaku da Zakon o predsjedniku Crne Gore i Zakon o prijestonici (član 9) normiraju da predsjednik države ima rezidenciju na Cetinju. Takođe, činjenica je da su do sada predsjednici države polagali zakletvu, iz člana 97 Ustava Crne Gore i člana 7 Zakona o predsjedniku Crne Gore, na svečanoj sjednici Skupštine na Cetinju, što je dio dobre parlamentarne prakse i uvažavanja Cetinja kao istorijske prestonice Crne Gore. Gdje će se ovog puta održati svečana sjednica Skupštine ostaje stvar isključivo političke odluke postojećeg rukovodstva parlamenta – zaključuje Radulović.


Izvor, foto: Dan

 

Podijelite na: