Politika

Vijesti iz politike

EVROPSKI MEDIJI: NEMA DODATNIH SANKCIJA, MOGUĆE VRAĆANJE IMOVINE RUSIJI

EVROPSKI MEDIJI: NEMA DODATNIH SANKCIJA, MOGUĆE VRAĆANJE IMOVINE RUSIJI

20.04.2023 / 20:31

Evropska unija ne planira značajno da proširi sankcije Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu, objavio je danas The Financial Times, pozivajući se na neimenovane zvaničnike EU.

Dalje kazne za rusku ekonomiju vjerovatno bi naišle na veto državama članicama EU koje „ne mogu da žive bez“ ruskih industrija kao što je nuklearna energija, navodi list, prenosi Dan.

„Završili smo“, citira FT riječi jednog zvaničnika EU uoči neformalnih razgovora o još jednoj rundi sankcija koji treba da počnu ove nedjelje.

„Ako uvedemo više sankcija, biće više izuzeća nego mera“, dodao je zvaničnik.

U tandemu sa Sjedinjenim Državama, EU je uvela 10 paketa sankcija Rusiji otkako je Kremlj naredio tenkove preko granice u februaru 2022, ciljajući široke delove ruske ekonomije i političke elite.

Brisel je zamrznuo 321,5 milijardi eura (350 milijardi dolara) državne i lične imovine i smanjio bilateralne trgovinske tokove za 150 milijardi dolara uz zabranu uvoza nafte i izvoza tehnologije, mašina i elektronike.

Međutim, u izvještaju FT-a sugeriše se da će sve dalje jmere verovatno biti ograničene na zatvaranje rupa u postojećim mjerama i proširenje liste od 1.500 ljudi i 200 subjekata koji podležu zamrzavanju imovine i zabrani putovanja.

Nedavni zahtjevi, koje podržava Njemačka, da se zabrani izvoz ruskog nuklearnog goriva i usluga vjerovatno će naići na otpor Francuske, Mađarske i drugih članica EU, izvijestio je FT.

Na drugoj strain njemački list “Velt” piše da je Evropska komisija priznala da će zamrznuta imovina Centralne banke Rusije morati da se vrati toj zemlji nakon okončanja sukoba u Ukrajini.

Naime, eksperti Evropske komisije navode da se, sa pravne tačke gledišta, imovina Centralne banke Rusije ne može tek tako predati Ukrajini, piše nemački list "Velt", pozivajući se na neobjavljeni dokument komisije.

"Da li EU može da iskoristi taj novac za obnovu Ukrajine? Politička volja postoji, ali su pravne prepreke visoke. Evropska komisija dolazi do otrežnjujućeg zaključka: zamrznute rezerve ne treba dirati pošto će jednog dana, kada se sukob završi, one morati da se vrate Rusiji", navodi se u članku.

S tim u vezi Evropska komisija predlaže da se zamrznuta imovina ruske Centralne banke uloži u evropske državne obveznice, da se zarada od toga preda Ukrajini.

Komisija procenjuje da bi godišnji prihod od kamate bio 2,6 odsto.

Ističe se da je ta "vanredna mjera vjerovatno pravno moguća".

Kako je navelo nekoliko neimenovanih sagovornika lista, Evropska komisija se sada suočava sa poteškoćama tokom potrage za ruskom imovinom u inostranstvu pošto su mnoge evropske zemlje odbile da pruže podatke o tome.

 

Foto: Ilustracija

Podijelite na: