Kultura

Vijesti iz kulture

MATICA CRNOGORSKA I FOKALIZATOR NASTAVLJAJU U NIKŠIĆU LITERARNU TURNEJU AUTORA I AUTORKI MLAĐE GENERACIJE

MATICA CRNOGORSKA I FOKALIZATOR NASTAVLJAJU U NIKŠIĆU LITERARNU TURNEJU AUTORA I AUTORKI MLAĐE GENERACIJE

19.04.2023 / 13:20

Literarna turneja autorki i autora mlađe generacije „Crnogorskim književim stazama“, koju su pokrenuli Matica crnogorska i Fokalizator nastavlja se u četvrtak, 20. aprila, u 18 sati, u Blues Brothers Baru u Nikšiću, a u programu će učestvovati pjesnikinja Jelena Nelević, pjesnik Boris Đurović, autorka pripovjedaka Dragana Kalezić, pjesnik Andrija Radović i pjesnik Goran Radojičić. Moderatorka programa je Dragana Erjavšek.

Jelena Nelević (Martinović) diplomirala na Filozofskom fakultetu u Nikšiću na Odsjeku za ruski jezik i književnost. Njene pjesme su postale dio brojnih antologija i časopisa za književnost. Prva zbirka pjesama naslovljena „Jedna trećina“ objavljena je u ediciji izdavačke kuće Plima iz Ulcinja. Više od 20 godina je u novinarstvu. Dio je „novog talasa“ crnogorskih pjesnikinja koji se dogodio devedesetih godina, i jedna je od četiri autorice prve i jedine antologije pjesama koje su napisale žene iz Crne Gore, naslovljene „Koret na asfaltu“, objavljene 2014. u Hrvatskoj. Fokalizator je objavio njenu pjesničku knjigu „Polovina“.

Boris Đurović rođen je u Titogradu 1988. godine. Zapošljen je kao televizijski reporter. Profesor je crnogorskoga jezika i književnosti. Fokalizator je objavio njegovu dvije pjesničke knjige „Svi moji demoni“ i „Klin u Sunce“. Živi u Danilovgradu.

Dragana Kalezić rođena je u 1980. godine u Podgorici. Osnovne studije završila je na Filozofskome fakultetu u Nikšiću, a magistarske na Filološkome fakultetu u Beogradu. Profesorica je ruskoga jezika i književnosti, prevoditeljica i autorka kratkih narativa. Fokalizator je objavio je njen prozni prvijenac, knjigu priča „Sentimentalni rak“. Živi u Podgorici.

Andrija Radović rođen je u Podgorici 1998. godine. Apsolvent je Fakulteta za crnogorski jezik i književnost na Cetinju. Poeziju je objavljivao u časopisu Ars. Nagrađen je na festivalu Dani Radovana Zogovića u Kolašinu za pjesmu „Da li je Orvel bio prorok“. Pjesme su mu prevođene na makedonski jezik.

Dragana Erjavšek je diplomirala je na Filozofskome fakultetu u Nikšiću. Profesorka je crnogorskoga jezika i književnosti. Novinarka je i književna kritičarka u dnevnome listu Pobjeda.

Goran Radojičić rođen je 1985. godine u Nikšiću. Stihovi su mu zastupljeni u regionalnim časopisima i zbornicima. Debitovao je romanom „Zapisi iz sentimentalnog dnevnika“, koji je objavljen na bookmate platformi.

Foto: Matica crnogorska

 
Podijelite na: