Društvo

Vijesti iz društva

MITROVIĆ: SDT ISTRAGU O ISPLATI NOVCA IZ EKO FONDA DA PROŠIRI I NA POJEDINE ČLANOVE VLADE MARKOVIĆA

MITROVIĆ: SDT ISTRAGU O ISPLATI NOVCA IZ EKO FONDA DA PROŠIRI I NA POJEDINE ČLANOVE VLADE MARKOVIĆA

20.04.2023 / 21:44

Izvršni direktor nevladine organizacije Breznica Milorad Mitrović pozvao je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) da proširi istragu i na pojedine članove Vlade Duška Markovića vezano za "malverzacija" koje su se desile oko dodjele besplatnih emisionih kredita privrednom društvu 'Uniprom' iz Nikšića.

Pljevaljski ekolog poziva i premijera Dritana Abazovića da se do kraja istraže okolnosti pod kojima se desila "ova pljačka građana, i da se novac u iznosu od 17 miliona eura koji je poklonjen "Uniprom"-u koji je vlasnik KAP-a uplate na račun Opštine Pljevlja".

"Da se od tih sredstava započne izgradnja primarne i sekundarne mreže toplifikacije Pljevalja. Da se uporedo sa tim aktivnostima proširi istraga na članove tadašnje Vlade, predsjednika i premijera i da se preispita njihova uloga u ovoj milionskoj pljački građana. Zloupotrebe koje su napravljene od strane izvršnog direktora fonda za zaštitu životne sredine Jovana Martinovića i zaposlenog u tom d.o.o. čiji je većinski vlasnik Vlada Crne Gore, Andreja Nedovića zahtjevamo od Specijalnog državnog tužilaštva da proširi istragu i na pojedine članove Vlade koji su omogućili da se firmi "Uniprom" vlasništvo Veselina Pejovića dodjele emisioni krediti i da se na taj način oštete građani Pljevalja, jer su se upravo ti građani trovali sa CO2, a Termoelektrana Pljevlja isporučivala struju po subvencioniranim cijenama, odnosno manjim cijenama i od proizvodne cijene Kombinatu aluminijuma i Željezari Nikšić", naveo je Mitrović u saopštenju.

Ograničenje emisija štetnih gasova iz najvećih zagađivača (Termoelektrana, KAP i Željezara) su, kako tvrdi, tadašnjoj aktuelnoj vlasti bili paravan za pljačku građana Pljevalja po osnovu navodne zaštite od negativnih uticaja klimatskih promjena.

"Više je nego jasno da uhapšeni, Martinović i Nedović nisu mogli samovoljno i bez znanja Vlade da iz kase Elektroprivrede Crne Gore prenesu Kombinatu aluminijuma iznos od oko 17 miliona eura pod izgovorom ograničenja emisija štetnih gasova. Dakle, Termoelektrana je proizvodila struju za KAP po beneficiranoj cijeni, a u isto vrijeme trovala i gušila Pljevljake da bi nakon toga umjesto da nadoknadu od najvećih zagađivača dobiju građani Pljevalja, taj novac je poklonjen firmi 'Uniprom'", naveo je Mitrović.

Dodao je i da je Pejović nekadašnji vlasnik i Rudnika olova i cinka "Gradir Montenegro" u Šulima u Pljevljima koji je svojim aktivnostima, kako je naveo, "napravio potpuni haos u srcu jedne od najljepših crnogorskih planina Ljubišnje".

"Dakle, samo sa ovog područja proteklih godina ovaj biznismen je odnio milijarde rudnog bogatstva koje pripada građanima Pljevalja, dok se većina njih nalazi na ivici siromaštva i potpunom ekonomskom i ekološkom sunovratu”, navodi Mitrović u saopštenju.


Izvor, foto: Vijesti

 

Podijelite na: